Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Спалювання сухої рослинності – злочин проти природи!

Щороку навесні з настанням потепління починається справжній пекельний бум: горить суха трава, листя та гілля на угіддях, очерет на болотах. На виробничих територіях, на присадибних ділянках і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Такі дії дуже часто призводять до масштабних пожеж. Кожен акт підпалу  – це  злочин проти неміцного світу природи.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на полях та вздовж доріг виникає загроза перекидання вогню на лісові масиви й навіть на житлові будинки та нерідко призводить до важких наслідків, зокрема, і з людськими жертвами. Коли горить суха трава на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити їх замикання, що призводить до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів. Оскільки швидкість поширення вогню надзвичайно висока, локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Незважаючи на заклики влади, пожежників, екологів, деякі громадяни продовжують палити суху рослинність. Так, 6 квітня у селі Гриньки чоловік спалював на городі суху траву. Через сильні пориви вітру вогонь швидко розповсюджувався і перекинувся на дерев’яний сарай. По прибуттю рятувальників полум’ям було повністю охоплено господарчу будівлю і воно перекинулось на дах помешкання. Сарай згорів повністю. Знищено шиферну покрівлю і пошкоджено стіни дерев'яного житлового будинку. На щастя травмованих та загиблих немає, але господарі через свою безпечність понесли неабиякі матеріальні збитки.

Шкода від спалювання листя і сухої трави величезна. Варто пам’ятати, що внаслідок горіння однієї тонни рослинних залишків у повітря викидається майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. З тліючого листя виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини — одні з найотруйніших для людей речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які під час горіння листя чи трави вивільняються в повітря.

Ще однією небезпекою таких пожеж є шкода, завдана ними довкіллю, зокрема руйнація ґрунтового шару, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини, необхідні для розвитку рослин, повертаються в ґрунт. Більше того, щорічне спалювання листя спричиняє виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності. Неабияку шкоду ті, хто палить суху траву завдають і тваринам, які нерідко гинуть у вогні.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків заборонене законодавством України. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення та іншими законодавчими і нормативними актами.

Шановні жителі громади! Перш, ніж піднести запалений сірник до сухого листя чи трави, запитайте в себе: «Чи доцільні такі дії?» Закликаємо вас берегти навколишнє середовище і те, що є найбільшою нашою цінністю -  життя і здоров’я своє та своїх дітей!

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/_news2018/2451

Друк E-mail