З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок надання субсидій

Опубліковано у Інформаційні матеріали з питань соцзахисту

За інформацією Управління праці та соціального захисту населення Баранівської РДА Кабінетом Міністрів України 27 квітня 2018 року прийнято постанову № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022», якою впроваджено оновлений порядок надання житлових субсидій (набрала чинності з 01.05.2018 року).

З урахуванням прийнятих змін з травня поточного року субсидія призначається двічі на рік – у травні (на неопалювальний період з 1 травня по 30 вересня) і у жовтні (на опалювальний період з 16 жовтня по 15 квітня). Для більшості домогосподарств, які вже користуються державною допомогою при оплаті за житлово-комунальні послуги, субсидії - перепризначатимуть автоматично.    

Однак, для окремих сімей з 1 травня 2018 р. призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:
-    непрацюючі особи працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менше мінімальної заробітної плати;
-    внутрішньо переміщені особи (зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з зазначенням складу домогосподарства);
-    особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства (якщо чоловік (дружина) отримувача субсидії або осіб, з урахуванням яких призначалась субсидія, зареєстровані за іншою адресою);
-    особи, які є орендарями житлових приміщень (будинків);
-    особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають (тобто субсидія призначалась на підставі рішення комісії, без врахування до складу сім'ї таких осіб);
-    сім'ям, в яких відбулися зміни у складі сім'ї ;
-    сім'ям, які станом на травень 2018 року мають прострочену понад 2 місяці заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги в сумі, що перевищує 20 неоподаткованих прожиткових мінімумів (340 грн.), та не погасять її до червня 2018 року.

Також, заяву та декларацію необхідно подати сім'ям, які звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо та скраплений газ та сім'ям, які не отримували субсидію в опалювальний сезон, у зв'язку з перевищенням обов'язкового відсотку платежу розміру плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм (субсидію розраховано у нульовому розмірі).

Крім того звертаємо увагу, що Наказом Міністерства соціальної політики від 02.05.2018 затверджено нову форму заяви та декларації для призначення субсидії, попередній зразок заяви та декларації є недійсний.

Друк