Дошка ганьби он-лайн: в Україні запустили реєстр боржників аліментів

Опубліковано у Інформаційні матеріали Баранівського бюро правової допомоги

В Україні відкрито доступ до Єдиного реєстру боржників аліментів. Інформація щодо кожного без винятку неплатника аліментів, в адресу якого відкрито судове провадження по несплаті аліментів більше 3 місяців, потрапляє до цього реєстру.

У цьому реєстрі вже понад 75 тисяч електронних записів за такими боржниками. Реєстр боржників знаходиться на офіційному сайті Міністерства юстиції, де по прізвищу і даті народження можна знайти людину, яка має борг по сплаті аліментів. Інформація по боржникам є в загальному доступі за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Нагадаємо, 6 лютого набув чинності закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Запроваджено нові засоби примусового виконання рішень, відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Закон спрощує порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України. Боржника позбавляють права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України. Так само запроваджується тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та полювання.

Впроваджено новий вид адміністративного стягнення у виді соціальних робіт, які полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час оплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначатимуть органи місцевого самоврядування.

Усунено прогалини, наявні в чинному законодавстві (звільнення від сплати судового збору заявників у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів).

Встановлено припис, відповідно до якого у випадку наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, питання тимчасового виїзду дитини за межі України на строк, що перевищує один місяць, самостійно вирішує той з батьків, з яким рішенням суду визначено місце проживання дитини.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до
- Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Новоград-Волинський, вул. Івана Франка 31-а, тел.: (04141) 2-15-82.
- Баранівського бюро правової допомоги: м. Баранівка, вул. Першотравенська, 17, тел.: (04144) 4-34-52.
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

 За інформацією Баранівського бюро правової допомоги

Друк