Рішення виконкому міської ради від 17.04.2018 року

Опубліковано у Рішення Виконавчого комітету

БАРАНІВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ
виконавчого комітету

17.04.2018                                                                                                                           № 81
      
Про відібрання
дитини у батьків

Заслухавши інформацію начальника служби у справах дітей та сім’ї управління соціального захисту,  враховуючи лист служби у справах дітей РДА, виходячи з інтересів малолітньої дитини, відповідно ст. 170 Сімейного кодексу України, керуючись ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п.8 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, виконавчий комітет міської ради
 
ВИРІШИВ:

1.    Відібрати малолітню ХХХХХХХХ року народження від батьків ХХХХХХХХХ в зв’язку з виникненням загрози життю та здоров’ю дитини.
2.    Затвердити висновок органу опіки та піклування Баранівської міської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ХХХХХХХХХ в зв’язку з ухиленням  від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини, що додається.
3.  Головному спеціалісту юрисконсульту відділу юридичної та кадрової роботи міської ради (Лисюк І.І.):
1) у семиденний строк після прийняття рішення звернутися з позовом до суду про позбавлення батьків батьківських прав ХХХХХХХ відносно малолітньої ХХХХХХХ року народження;
2) повідомити службу у справах дітей РДА та прокуратуру за місцем проживання дитини про прийняте рішення.
4.  Контроль за виконанням рішення покласти на керуючого справами виконкому Л. Л. Куцан.


Міський голова                                                                                                А. О. Душко

Керуючий справами виконкому                                                                    Л. Л. Куцан

                                                                                                   





                                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО
                                                                                                    рішення виконкому міської ради             
                                                                                                     від 17.04.2018 р. №81        

Висновок
органу опіки та піклування Баранівської міської ради 
про доцільність позбавлення батьківських прав ХХХХХХ в  зв’язку з ухиленням від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини
від 17 квітня 2018 року

12.04.2018 року проведено обстеження умов проживання сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах ХХХХХХХХ у зв’язку із усним повідомленням сусідів про прибуття з с. Баришівка Житомирського району мами з малолітньою дитиною.
В ході обстеження з’ясовано, що ХХХХХХХ з малолітньою ХХХХХХ понад тиждень проживає у ХХХХХ, проте ХХХХ більшість часу залишена без догляду дорослих, не забезпечена необхідним доглядом, не задоволені основні потреби дитини в одязі, харчуванні тощо, дитина не відвідує дитячий садочок. На момент візиту дитина перебувала у сім’ї сусідів, які також перебувають у складних життєвих обставинах. Батько дитини ХХХХХХ відсутній, за місцем проживання сім’ї не з’являвся, на телефонні дзвінки не відповідає.
Сім’я перебуває на контролі управління соціального захисту населення Баранівської міської ради більше року з метою здійснення соціально-профілактичних заходів.
31.05.2017 року на засіданні виконкому Баранівської міської ради розглядалося питання про стан утримання та виховання малолітньої дитини ХХХХХХХХ в сім’ї Чепіги ХХХХХХХ.
Відповідно рішення виконавчого комітету від 31.05.17 №112 «Про неналежне виховання дитини в сім’ї» рекомендовано ХХХХХХ надати згоду на влаштування малолітньої ХХХХХХХ до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім» Житомирської обласної ради терміном 2 місяці з метою надати можливість батькам створити належні соціально-побутові умови проживання та виховання дитини, налагодити відносини між собою та з сусідами, вести здоровий спосіб життя.
02.06.17 р. малолітню ХХХХ влаштовано до ЖОЦСПР «Сонячний дім» Житомирської обласної ради. Сім’я ХХХХХХХ на період перебування дитини в центрі реабілітації перебувала на контролі Управління надання соціальних послуг міської ради, служби у справах дітей РДА, спеціалістами забезпечено проведення соціально-профілактичної роботи з батьками щодо наслідків безвідповідального батьківства, зловживання алкоголем.
З ініціативи управлінням надання соціальних послуг з 13.07.2017р. малолітня ХХХХХХ поставлена на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах ССД РДА.
    Спеціалістами УНСП спільно зі спеціалістами ССД РДА систематично обстежено матеріально-побутові умови проживання сім’ї з метою з’ясувати стан готовності батьків повернути дитину в сім’ю, так як за період перебування дитини в центрі мама неодноразово зверталася до УНСП, ССД РДА з проханням повернути дитину.
    25.07.2017 року на засіданні виконавчого комітету Баранівської міської ради з метою соціального захисту дитини прийнято рішення продовжити термін перебування її у ЖОЦСПР «Сонячний дім» терміном до 1 місяця, так як ситуація в сім’ї залишалася незмінною.   
З метою повернення дитини ХХХХХХ надано медичні висновки про задовільний стан свого здоров’я, зокрема проходження стаціонарного лікування в м. Житомир, сім’я частково налагодила побут.
29.08.2017 на засіданні виконавчого комітету Баранівської міської ради з метою забезпечення можливості дитини зростати в сімейному оточенні прийнято рішення повернути малолітню дитину з ЖОЦСПР «Сонячний дім».
    Після повернення дитини сім’я змінила місце проживання (ХХХХХХХ), аргументуючи це наявністю роботи у чоловіка.
    Проте, зі слів близького оточення, сусідів з’ясовано, що подружжя за новим місцем проживання надалі продовжує вживати спиртне, не забезпечувати дитину належним доглядом.
Спеціалістами управління інформовано службу у справах дітей Житомирського району про зміну місця проживання сім’ї, яка перебуває у складних життєвих обставинах.
На сьогодні ситуація в сім’ї є критичною, батьки продовжують зловживати алкоголем, соціально-побутові умови у будинку вкрай погіршилися, у дитини відсутня можливість перебувати в біологічній сім’ї.
Разом з тим надійшов лист ССД РДА щодо необхідності на позачерговому засіданні виконавчого комітету прийняти рішення про негайне вилучення малолітньої дитини з сім’ї батьків та порушити питання про доцільність позбавлення батьківських прав.
Враховуючи вищевикладене, відповідно ст. 170 Сімейного кодексу України, керуючись ст.34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», п. 8 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, виходячи з інтересів дитини, орган опіки та піклування вважає необхідним вилучити дитину із даної сім’ї та є доцільним позбавити ХХХХХХХ батьківських прав відносно дитини ХХХХХХХХ у зв’язку з ухиленням  від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.


Керуючий справами виконкому                                                                         Л. Л. Куцан


Друк