Опікунська рада прийняла рішення щодо семи заяв жителів громади

Опубліковано у Новини

Протягом січня-лютого 2018 року на розгляд голови Баранівської міської ради надійшло 7 заяв від жителів громади щодо захисту прав та законних інтересів дітей, які виховуються в сім’ях, що перебувають у складних життєвих обставинах і захисту прав повнолітніх недієздатних громадян.

На черговому засіданні опікунської ради при виконавчому комітеті Баранівської міської ради 23.02.2018 року за участю всіх дотичних до роботи з дітьми суб’єктів соціальної роботи розглянуто дані питання та прийнято відповідні рішення, з них:
-    згідно ст.152, ст.164 Сімейного кодексу України, з метою захисту прав та інтересів дитини підготовлено висновки органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав 3 батьків відносно 3 дітей у зв’язку з ухиленням від виконання своїх обов’язків по вихованню дітей,
-    керуючись ст. 241 Цивільно процесуального Кодексу України, ст. 60, ст. 63 Цивільного кодексу України підготовлено висновок органу опіки та піклування про  доцільність призначення опікуна над повнолітнім недієздатним жителем громади,
-    3-м заявникам роз’яснено/попереджено щодо наслідків безвідповідального батьківства, зобов’язано вести здоровий спосіб життя, підтримувати належні соціально-побутові та санітарно гігієнічні умови, забезпечити дітям належний рівень життя, взято під контроль спеціалістів соціального захисту населення, надано термін для налагодження сімейних конфліктів

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом сімейно-правового характеру, який застосовується до батьків, що не забезпечують належного виховання своїх дітей. Такий захід може застосовуватися тільки за рішенням суду.

Відповідно до положеньстатті 150 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов’язку батьківського піклування щодо неї.

Статтею 12 Закону України “Про охорону дитинства” передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки, або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Невиконання вищезазначених батьківських обов’язків одним із батьків є підставою для встановленого законодавством кола осіб звернутися до суду з позовом про позбавлення батьківських прав щодо дитини, яка не утримує належного батьківського піклування.

Служба у справах дітей та сім’ї
Управління соціального захисту населення

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/_news2018/2392




Друк