Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Буря навколо цигарок

У Верховній раді зареєстровано законопроект народного депутата України члена Політичної партії "НАРОДНИЙ ФРОНТ"  Юрія Вознюка про вилучення 5% акцизу від продажу тютюнових виробів з місцевих бюджетів. Тому 15 травня 2017 року Асоціація міст України організувала зустріч представників громад із представниками тютюнових корпорацій.

За дорученням АМУ органи місцевого самоврядування на зібранні представляли Тернопільський міський голова Сергій Надал, Баранівський міський голова Анатолій Душко, секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький та директор Департаменту фінансів  Черкаської міської ради Наталія Джуган. На засіданні, крім виробників тютюнових виробів, були присутні Валентина Хоменко, генеральний директор, Світлана Євдошенко, юрист Української асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн».

Усі висловили свою позицію з даного питання. Вона була однозначною. Як виробники, так і представники органів місцевого самоврядування вважають недопустимим зменшення доходів місцевих бюджетів, адже це призведе до погіршення спроможності громад.

Зі слів виробників тютюнових виробів стало відомо, що тютюнова галузь в Україні унікальна. У нас виробляється увесь спектр цигарок, в тому числі і для Грузії та Молдови (у цих країних таке виробництво відсутнє). За кількістю сплати податків тютюнова галузь знаходиться на третьому місці в Україні.
Представники тютюнових корпорацій прорахували, що у 2017 році 5%, які надходять до громад – це 3.2 млрд. грн. (17 грн. акцизу - за одну пачку цигарок, а в нашій державі виробляється 75 млрд. пачок). Фактичний план надходжень до місцевих бюджетів складає 1.93 млрд. грн. Це означає, що майже 1.3 млрд. грн. – це втрати громад, які виникають у ланцюжку виробник – гуртовий та роздрбний покупець.

Виробники тютюнових виробів повідомили, що в Україні є 80000 торгових точок, які мають ліцензії та право продажу тютюнових виробів. Це сотні тисяч декларацій і реальна відсутність контролю, що призводить до недоотримання відповідних сум у місцевих бюджетах.

Надзвичайно патріотичною видалась мені позиція промисловців, які одноголосно заявили про те, що вони готові сплачувати всю суму акцизу з виробництва тютюнових виробів до продажу у роздріб, заклавши відповідні суми в ціну цигарок. Кінцевий споживач від такої політики не постраждає. Але в разі прийняття такого рішення актуальним залишиться питання чесного розподілу акцизного податку між місцевими бюджетами.

Я підтримую цю позицію і вважаю, що вона могла б показати приклад бюджетного вирівнювання через розподіл коштів кратно кількості населення. Очевидно, що сьогодні існує певна несправедливість у частині надходження акцизу від продажу паливно-мастильних та алкогольних виробів. У виграші залишаються ті громади,на території яких розміщені відповідні виробництва, або міжнародні траси.

За результатами зустрічі з представників тютюнової галузі та Асоціації міст України було створено спільну робочу групу з питань акцизного оподаткування тютюнової галузі, яка має напрацювати гарантійний компенсаційний механізм, що влаштує і тютюнову галузь і органи місцевого самоврядування та сприятиме підвищенню надходжень до місцевих бюджетів. На засіданні також вирішили не підтримувати законопроекти від 19.07.2016 №4030а  та від 02.08.2016 №4030а-1 у зв’язку з рядом ризиків втрат місцевих бюджетів та негативних наслідків для тютюнової індустрії і місцевого самоврядування через прийняття таких законодавчих ініціатив.

Анатолій Душко, Баранівський міський голова
 

 

Друк E-mail