Про скасування роздрібного акцизу на тютюн

Опубліковано у Новини

Міський голова Анатолій Душко, як член правління Асоціації міст України 15 квітня 2017 року взяв участь у робочій зустрічі представників органів місцевого самоврядування із представниками тютюнових корпорацій.

Темою розмови було можливе внесення змін до Податкового кодексу щодо скасування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів (законопроект №6286 від 05.04.2016) та забезпечення збалансованості місцевих бюджетів внаслідок його скасування, механізм встановлення мінімальних роздрібних цін та законопроекти від 19.07.2016 №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму) та від 02.08.2016 №4030а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання торгівлі тютюновими виробами та запровадження спеціалізованих місць торгівлі тютюновими виробами)».

На  перший погляд ініціатива вилучення порядка  1,9 млрд. гривень з  місцевих бюджетів ( у т. ч. з бюджету Баранівської міської ради 200,0 тис. грн.) здавалася черговою спробою лобістів  компаній великих торгівельних посередників (до прикладу «Мегаполіс – Україна») збільшити статки власників акцій.

У разі повного скасування акцизів на ринку може з’явитися величезна  маса тютюнових  виробів без акцизної марки. Окрім очікуваних бюджетних втрат – це незворотньо призведе до погіршення стану життя та здоров’я громадян.

Баранівський міський голова Анатолій Душко у своєму виступі запропонував, щоб акцизний збір сплачували безпосередньо виробники тютюнових виробів, а сплачені суми податків зараховувались в ціну товару для покупців-підприємців, що працюють у роздрібній торгівлі. При цьому відпаде проблема з «тіньовою» торгівлею, адже найважче перевірити прозорість реалізації тютюнових виробів саме в роздрібній торгівлі. Варто зауважити, що кінцевий споживач в разі реалізації цієї політики, не постраждає.

Загалом, представники місцевого самоврядування і представники тютюнових компаній дійшли згоди щодо недоцільності прийняття законопроекту №6286, оскільки в ньому відсутній гарантійний компенсаційний механізм, який би влаштовував і тютюнову галузь і органи місцевого самоврядування та сприяв підвищенню надходжень до місцевих бюджетів не менше 40%. Водночас було обговорено питання впровадження штрафних санкцій за ухилення від сплати акцизного податку та розподілу зарахування надходжень від їх справляння.

Крім того, робоча група вирішила не підтримувати законопроекти від 19.07.2016 №4030а  та від 02.08.2016 №4030а-1 у зв’язку з рядом ризиків втрат місцевих бюджетів та негативних наслідків для тютюнової індустрії та місцевого самоврядування через прийняття таких законодавчих ініціатив.


 



Друк