Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Розпочато роботу над стратегічним плануванням розвитку Баранівської міської об’єднаної територіальної громади

Стратегічне  планування  –  це  системний  шлях  до  управління  змінами  й  досягнення консенсусу  в  усій  громаді,  а  також  створення  спільного  бачення  майбутнього  громади.  Це творчий  процес  визначення  проблем  та  погодження  реалістичних  цілей,  завдань  і  стратегій, здійснення яких вирішить ці проблеми. Стратегічне планування є також потужним інструментом об‘єднання  лідерів  бізнесу ,  громади  та  посадовців  місцевої  влади  для  створення позитивного впливу на  місцевий  діловий  клімат  та  конкурентне становище громади, а також на  розвиток усіх сфер життя громади, пов’язаних з рівнем життя  її мешканців.

Важливою складовою стратегічного планування розвитку громади є її просторове планування. На жаль, в Україні поки що цьому взагалі приділяється надто мало уваги. Постійне спрощення різних дозвільних процедур в будівництві призвело до того, що наші міста і села перетворюються у якісь заплутані кам’яні джунглі, де практично неможливо забезпечити якісне та безпечне життєве середовище для людини. Відсутність єдиних планувальних документів в межах поселення та за його межами призвело до розбазарювання комунальних та державних земель, їх пошматування на дрібні клаптики, що тепер вкрай ускладнює залучення у такі поселення внутрішніх чи зовнішніх інвесторів. Наявність просторового плану відразу вирішує низку питань раціонального використання території громади, збереження земель від необґрунтованого їх використання за межами здорового глузду, як це часто зараз буває в різних територіальних громадах.

Варто зауважити, що Схема планування території громади має узгоджуватись із Стратегією розвитку громади. Ці документи бажано готувати паралельно.
Наявність цих двох документів у громаді є запорукою гарантії для діяльності зарубіжних та вітчизняних інвесторів, для залучення коштів грантодавців та донорських організацій, для фінансування коштами Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) проектів розвитку нашої громади тощо. Усі країни Євросоюзу живуть згідно стратегії розвитку і неухильно дотримуються її. Це є однією з тих причин, що всі їхні плани та мрії втілюються у життя.

Чітко усвідомлюючи важливість таких документів для розвитку громади і доклавши максимум зусиль, Баранівська міська рада за результатами фінального відбору у проекті «Підтримка розбудови інституційної спроможності об’єднаної територіальної громади», що впроваджується ГО «Інститут громадянського суспільства» за фінансової підтримки «Вестмінстерської фундації за демократію» (Лондон, SW1P 1RT, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) зайняла перше місце і отримала право на безкоштовну розробку Стратегії розвитку Баранівської міської ОТГ та Схеми планування її території. Приємним бонусом стало те, що буде спроектовано та забудовано скверик у центрі м. Баранівка загальною площею не більше 30 кв. м. в англійському стилі. Орієнтовна вартість розробки документації становитиме близько 700 тис. грн. Ці всі кошти надасть «Вестмінстерська фундація за демократію».

7 квітня 2017 року в конференц-залі ТОВ “Органік Мілк” відбулося перше засідання робочої групи зі стратегічного планування розвитку Баранівської міської об’єднаної територіальної громади.

З вітальним словом до учасників засідання звернувся міський голова Анатолій Душко, який поінформував про те, що було зроблено впродовж короткого часу, відколи існує Баранівська громада, про плани на майбутнє та про актуальність розробки Стратегічного плану розвитку громади.

Під час заходу відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між ГО «Інститут громадянського суспільства» та Баранівською міською радою про спільну діяльність у реалізації проекту «Підтримка розбудови інституційної спроможності об’єднаної територіальної громади».

Директор з науки та розвитку ІГС Анатолій Ткачук розповів про новий тренд «Розумне зростання», загальні підходи щодо розробки стратегії розвитку ОТГ, потребу у плануванні свого розвитку, а також наголосив, що здійснюючи стратегічне планування в ОТГ потрібно орієнтуватись на нове, не мати ілюзій, що стратегія дасть швидкий ефект без подальшої тяжкої праці. Тетяна Криштоп заступник директора по науковій роботі ДП «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД», детально розповіла про схеми просторового планування для громади, зонування та інфраструктурні системи. Координатор проектів ІГС Маркіян Дацишин розповів про внутрішні та зовнішні ресурси для розумного зростання громади, міжнародну технічну допомогу та як планувати і залучати ресурси.
Учасники першого засідання робочої групи з відповідальністю та уважністю сприйняли нову роль в якості майбутніх рушіїв розумного зростання громади. Присутні плідно працювали, висловлювали свої думки, вносили пропозиції, заповнювали опитувальні листи.

Наступним кроком у роботі над стратегією розвитку буде зібрання та систематизація інформації про інфраструктуру, економіку, соціальну сферу, демографічну ситуацію в громаді, проведення опитування жителів та представників бізнесу.

Баранівська міська рада висловлює щиру подяку керівництву ТОВ «Органік Мілк» за допомогу в організації та проведенні заходу. 

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/___news2017/1743

Друк E-mail