Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Як правильно звернутися до суду?

Саме з таким питанням часто звертаються жителі району до фахівців Баранівського бюро правової допомоги. Працівники бюро роз’яснюють на що варто звернути увагу при зверненні до суду, як правильно це зробити і з чого почати.

Коли звертатися до суду?
Одразу, як особа дізналася про порушення своїх невизнаних чи оспорюваних прав та/або інтересів.

Важливим є те, що факт порушення прав має бути письмово зафіксований. Тобто, перед зверненням до суду особа має письмово звернутись з вимогою про відновлення своїх прав до органу, установи, організації чи особи, яка такі права порушила (Для прикладу: щоб оскаржити розмір пенсії, спочатку потрібно із заявою про перерахунок пенсії звернутись до органів Пенсійного фонду і тільки при відмові такого органу у перерахунку розміру пенсії можна звертатись до суду).

Важливо не пропустити строк позовної давності (встановлений законом строк, протягом якого можна звернутися за судовим захистом), який починається з моменту, коли особа дізналась чи могла дізнатись про порушення свого права. Загальний строк позовної давності – 3 роки. Він може бути скорочений до 1 року (стягнення неустойки (штрафу, пені) про спростування недостовірної інформації, про переведення на співвласника прав і обов’язків покупця, у зв’язку з недоліками проданого товару, про розірвання договору дарування, у зв’язку з перевезенням вантажу/пошти, про оскарження дій виконавця заповіту). Загальний строк звернення до адміністративного суду шість місяців. Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк.

Що необхідно зробити перед зверненням до суду?
Насамперед, радимо дізнатися про способи захисту та вирішення спору, визначити стратегію захисту. Для цього необхідно звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро, де Вам допоможуть правильно сформулювати спірне питання, позовну вимогу, дадуть роз'яснення щодо строків позовної давності, підсудності справи, розміру судового збору, необхідних доказів. У випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу», буде призначений адвокат від держави.

З якого віку можна звертатися до суду?
З моменту досягнення особою повноліття (наявність 18 років, або зареєстровано шлюб, або надано повну цивільну дієздатність відповідно до закону).
Діти 14-18 років, а також ті, чия дієздатність обмежена, можуть здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати обов’язки в суді у справах, що виникають із відносин у яких вони особисто беруть участь. Тобто ті відносини, які їх особисто стосуються.

Порядок звернення до суду:
1) оберіть суд, до якого слід подати позов, відповідно до правил підсудності;
2) оплатіть судовий збір (Розмір судового збору визначається згідно ЗУ “Про судовий збір”);
3) оформіть позовну заяву відповідно до встановлених вимог. Додайте всі необхідні документи;
4) подайте позовну заяву до суду одним з таким способів:
5) надішліть поштою рекомендованим цінним листом (з описом вкладення) з повідомленням про вручення;
6) подайте позовну заяву безпосередньо до канцелярії суду.

Якої форми має бути позовна заява і що має бути в ній зазначено?
Позовна заява подається в письмовій формі. Позовна заява повинна містити:
1) найменування суду, до якого подається заява;
2) ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, якщо такі відомі;
3) зміст позовних вимог;
4) ціну позову щодо вимог майнового характеру;
5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;
6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;
7) перелік документів, що додаються до заяви.

Які документи мають бути додані до позовної заяви?
1) оригінали квитанцій/платіжних доручень, що підтвержують оплату судового збору;
2) довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження представника, якщо позовна заява подається представником;
3) докази, що підтверджують позовні вимоги;
4) копії позовної заяви та копії всіх документів, що додаються до неї відповідно до кількості відповідачів.

Баранівське бюро правової допомоги розташоване за адресою:
місто Баранівка, вул. Першотравенська, 17 Тел.: (04144) 4-34-52

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

Друк E-mail