Відповідальне батьківство - запорука щастя дитини

Опубліковано у Новини

Ми не уявляємо собі життя без найрідніших нам людей: батька та матері, бо вони дали нам життя, ведуть по ньому, завжди є опорою та підтримкою. Ми звикли, що бути відповідальними батьками - означає любити дитину та піклуватися про неї. Та не завжди батьки виконують належним чином свої обов’язки, не хочуть знати про відповідальне батьківство, що в подальшому призводить до соціального сирітства. Діти стають сиротами при живих батьках.

Неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей означає батьківську бездіяльність, у результаті якої обов’язки по вихованню виконуються неякісно, не в повному обсязі, що значно погіршує загальний стан і становище дитини (критеріями перевірки в даному випадку є житлові та побутові умови, в яких проживає дитина, безпосереднє відношення батьків до дитини, загальний стан дитини, забезпечення дитини харчуванням, одягом, іншими необхідними речами, а також цільове використання державних допомог).
У статті 27 Конвенції ООН про права дитини зазначено, що кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та духовного розвитку.

Шановні батьки!!! Сьогодні звертаємося до вас мовою чинного законодавства України. Разом із статусом батьківства, ви набуваєте права й обов’язки та несете відповідальність за виховання і розвиток дитини.

Так, згідно з Сімейним кодексом України, Законами України «Про охорону дитинства» і «Про освіту» батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття та виховувати її в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім’ї й родини. Батьки зобов’язані піклуватися про фізичний, духовний, моральний розвиток та здоров’я дитини, забезпечити їй здобуття повної загальної середньої освіти та підготувати до самостійного життя.

За неналежне виконання батьківських обов’язків законодавством передбачено припинення соціальних виплат в разі їх нецільового використання, позбавлення батьківських прав, притягнення до адміністративної відповідальності тощо. Злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років (стаття 166 Кримінального Кодексу України).

Не потрібно забувати, що відповідальне батьківство, повноцінне щасливе дитинство дитини сьогодні – це перспектива зігрітої, доглянутої старості батьків у майбутньому.

Шановні жителі громади! Якщо ви є свідками порушення прав дитини в сім’ї через зловживання батьками алкоголю, нецільового використання соціальних виплат на дітей та ін., то звертайтеся до Управління надання соціальних послуг Баранівської міської ради.

До відома: Завдяки тому, що міська рада надала транспорт, представники Управління надання соціальних послуг Баранівської міської ради спільно з представниками Служби у справах дітей РДА мали змогу здійснити виїзд у 4 населених пункти нашої громади (с. Берестівка, с. Рогачів, с. Червонопрапорне, с. Рудня) та вкотре обстежити житлово-побутові умови проживання дітей в семи сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, зловживають алкоголем, не забезпечують належного догляду за дітьми. Профілактична робота з даними сім’ями проводиться не вперше. Це говорить про те, що батьки не повністю усвідомлюють наслідки своїх безвідповідальних дій по відношенню до рідних дітей. На сьогодні батьків з двох сімей зобов’язано створити належні побутові умови в сім’ї для виховання та проживання дітей, забезпечити дітей чистим одягом, білизною, засобами гігієни та іншими речами першої необхідності тощо. Інформація про зміни в даних сім’ях буде заслухана на черговому засіданні виконавчого комітету Баранівської міської ради, де члени виконкому приймуть відповідні рішення.                           

Управління надання соціальних послуг Баранівської міської ради

Друк