Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Ще один крок у пошуках правди

Жителі населених пунктів, які знаходяться в басейні річок Случ та Хомора вже давно потерпають від екологічної катастрофи. Те, що дана проблема не вирішується зачіпає за живе усіх. Тому 3 листопада у залі засідань Баранівської міської ради зібралися жителі міста, рибалки, керівництво міської ради, депутати міської ради і члени депутатської комісії з надзвичайних ситуацій Володимир Заремба, Володимир Лис, Микола Осіпчук, головний державний інспектор рибоохорони Житомирської області Олександр Степанюк, заступник начальника Баранівського відділення поліції Сергій Собецький.

Міський голова Анатолій Душко розповів присутнім про проблеми, які виникли на річці Случ в перших числах жовтня, описав хронологію подій та повідомив про те, що з 1 листопада 2016 року Державна екологічна інспекція у Житомирській області здійснює кризовий моніторинг по річці Случ та її притоках щотижня.

Заступник начальника Баранівського відділення поліції Сергій Собецький зазначив: «Було встановлено, що забруднення річок навесні було конкретно з фабрики. У зв’язку з цим кримінальне провадження було передоручено на ту територію обслуговування відділення поліції, де був скоєний злочин. Тобто фабрика розташована там, вона забруднювала там, звідти до нас припливло, а ми вже тут як потерпілі получилися. В нас злочин не скоювався. Згідно закону розслідується так. Зараз в нас виникла подібна ситуація. Що стало причиною? Ми можемо здогадуватися, але сказати не можемо тому, що зараз знову так само робляться дослідження, все встановлюється. Ще не з усіх інстанцій, які брали аналізи, прийшли відповіді. Слідство відтворює події, які відбувалися і у зв’язку з цим опитує людей.»

Заступник міського голови-керуючий справами виконкому Оксана Загорська повідомила, що міська рада не зупиняється і продовжує стукати у двері та шукати допомогу у боротьбі з забрудненням річок. Зі сторони Всесвітнього фонду дикої природи є відповідне реагування. З міською радою зв’язалася фахівець в галузі біології та іхтіології Інна Гоч. Вона пообіцяла всіляко сприяти у вирішенні ситуації, що склалася. Всесвітній фонд природи WWF в Україні надіслав офіційний лист голові Державної екологічної інспекції України А. М. Заїці, який опубліковано на офіційному сайті Баранівської міської ради. Інна Гоч запропонувала скористатися послугами сертифікованої науково-дослідної лабораторії порівняльної біохімії і молекулярної біології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, що може провести детальні біохімічні дослідження, які на даний час лабораторії екоінспекції не під силу. У лабораторії запевняють, що сполуки у воді можуть осідати і вона буде чистою, а в живих організмах сполуки накопичуються. Тому дослідження потрібно проводити на рибі або на молюсках, вилов яких проводиться законним шляхом. У разі виявлення шкідливих речовин Всесвітній фонд природи WWF в Україні відразу повідомляє про це міжнародні інституції.

Присутні одностайно висловилися за необхідність проведення досліджень, адже результати аналізів допоможуть припинити забруднення річок, ставши доказами, що додаються до кримінального провадження.

У результаті, 10 листопада 2016 року було виловлено двостулкові молюски та рибу любительським шляхом у трьох місцях на річках Случ та Хомора (Понінка, Першотравенськ, Марківка) та взято зразки води. Вилов здійснювався громадським інспектором Житомиррибоохорони Іваном Клопотовським та рибалкою-любителем Ігорем Мурзаком у присутності державного інспектора Житомиррибоохорони Олександра Степанюка, слідчого Баранівського відділення поліції Артема Казмірчука, майстра відділу ЖКГ та благоустрою Баранівської міської ради Сергія Виховського та депутата Баранівської міської ради Володимира Заремби.

Виловлену рибу та молюски, а також зразки води того ж дня було доставлено в науково-дослідну лабораторію порівняльної біохімії і молекулярної біології.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/__news2016/1478




 



Друк E-mail