Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Податковий «Рубікон*», або «Горе від ПДВ»

Упродовж 2014-2016 років Баранівська міська рада всіляко сприяла реєстрації у Верховній раді України законопроекту щодо надання послугам з вивезення сміття статусу загальнодержавних.

Така ініціатива була пов’язана як із популяризацією послуг та привертанням уваги до них, так із потребою у комплексних змінах у порядку оподаткування неприбуткових організацій.

Операціями, що звільнені від оподаткування відповідно до п.197.1.18. ПКУ є постачання платних послуг органами місцевого самоврядування, уповноваженими законодавством надавати такі послуги.

В структурі  бюджету Баранівської міської ради послуги за вивезення сміття є частиною власних надходжень.


Більшість господарських операцій, що провадить у своїй діяльності рада, як орган місцевого самоврядування, не пов’язані із придбанням товарно-матеріальних цінностей у платників ПДВ. Упродовж більш як десяти років місто є економічно депресивним через відсутність промисловості та  банкрутство комунальних підприємств. З цим, власне, і пов’язано перекладання функції збирання сміття на міську раду, адже КП «Баранівка – очисні споруди» збанкрутувало  ще у 2009 році.

Підприємствам та організаціям, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, згідно з законодавством, межу для обов’язкової реєстрації  платниками ПДВ збільшили в 2015 році з 300,0 тис. грн. до  1,0 млн. грн. Такі зміни до ПКУ рятували нас, як орган місцевого самоврядування, від руйнівних зобов’язань по сплаті ПДВ упродовж 2015-2016 років. Дана норма застосовується наразі при обрахунку валових доходів підприємств бюджетної сфери (неприбуткових організацій). Завдяки таким змінам  виникла можливість упродовж 2014-2015 років  стрімко  розвивати  та нарощувати якість платних послуг, що надаються  Баранівською міською радою без додаткового податкового навантаження. Проте ми не зупинялись на досягнутому і щоквартально надсилали звернення до народних депутатів стосовно остаточного вирішення питання податкового статуса рад та статуса послуг, що радами надаються.

Протягом 2014-2016 років проект Закону про надання вищевказаним послугам статусу державних прийнято так і не було. Держава Україна не уповноважила місцеві ради надавати послуги в загальнодержавному значенні. А загальнодержавні послуги, як відомо, до бази оподаткування податком на додану вартсіть не входять. Так ми і балансували на межі аж дотепер.

А відтепер, з квітня 2016 року, Баранівська міська рада збільшила власні надходження шляхом отримання коштів від орендної плати підприємцями за місця для торгівлі на ринку. Це збільшило загальний рівень доходів міської ради за останні дванадцять місяців до 1 мільйону гривень. Перейшовши податковий «рубікон», ми стали платником податку на додану вартість хоча жодної доданої вартості не створили. Адже цілком зрозуміло, що не з'явився новий продукт і склади не засипані товарами, що безумовно викликало б надлишок товарної маси й крайню потребу в доданій вартості. Та й перенасичити ринок послугами нам не вдасться, адже не всі жителі міста мають договори на вивезення сміття. На цьому ринку ми монополісти й конкуренти з'являться не скоро.

Проте закон є закон. Навіть економічно неефективний та руйнівний для дохідної частини міських рад малих міст, він мусить бути виконаний беззастережно. Тепер замість витратити кошти на покращення стану доріг та зростання якості надання тих послуг, що спричинили реєстрацію платником ПДВ, ми будемо змушені платити податок до державного бюджету.        

Повідомляємо Вас, шановні жителі міста, що ми не зупинимось і будемо далі стукати в двері владних кабінетів. Результатом таких дій стануть законопроекти щодо надання  послугам з вивезення  сміття та побутових відходів статусу загальнодержавних, або  включення до  статті 197.1.18. ПКУ послуг за вивезення сміття комунальними підприємствами та органами місцевого самоврядування, як таких, що звільненні від оподаткування.

Жодні бюрократичні перестороги не зламають нашого бажання створити  самоврядну громаду із достатнім рівнем бюджетної забезпеченості.

 З повагою,
 міськвиконком
 
*перейти Рубікон - ухвалити безповоротне рішення.Коли Юлій Цезар ще не був імператором, а всього лише воєначальником (проконсулом), він  вирішив повалити республіку і стати імператором. 10 січня 49 року до н. е. Цезар перейшов Рубікон і після громадянської війни став імператором.

Друк E-mail