Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Анатолій Душко у прямому ефірі на радіо «Голос Столиці»

Пропонуємо переглянути оффлайн відеотрансляцію із студії радіостанції «Голос Столиці». Баранівський міський голова Анатолій Душко у прямому ефірі розповів про забруднення річок Случ та Хомора.

Відео 

У Житомирській області оголошена надзвичайна ситуація техногенного характеру місцевого рівня у зв'язку із забрудненням річок Случ та Хомора. У цих річках невідома речовина викликала масову загибель живих організмів, риби і раків.

Зовні речовина схожа на клей. Поліція вже почала кримінальне провадження за даним фактом. Детальніше про подію в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів мер міста Баранівка Житомирської області Анатолій Душко.

Що зараз відбувається на місці подій?

? Дуже давно ситуація у нас критична: викиди в річки були малі і великі. В Баранівці позавчора зірвалась річка. Спочатку полізли раки на берег, вчора вранці у нас масова загибель риби. Риба вся підійшла до берегу, риба вся піднялась до верху. Вона намагалась дихати. Є хімічні елементи в воді, які пожирають кисень. Треба говорити про розслідування, тому що ситуація критична. За словами очевидців, це клей, якась суспензія клеєвидна.

Що відбулось?

? В перших числах березня до мене зателефонували активісти з Хмельницької області, селище Понінка, де є картонно-паперова фабрика. Там, де є картонно – паперова фабрика, не проводиться ніяка очистка води, все йде в річку.

Тобто це все відбувається місяць?

? Ще 10 березня ми підняли це питання на всеукраїнський рівень, ми стали звертатись, писати.

Збитки рахували?

? Давайте будемо реалістами. Збитки можна нараховувати тоді, коли відкривається кримінальне провадження, мають бути призначені експертизи, потрібно визначити, звідки вони йдуть.

Тобто нині співробітники МЧС чи екологи не вживають ніяких заходів?

? Позавчора я звернувся до голови районної державної адміністрації. Баранівка – мале місто, 12 тисяч населення. Звернувся, щоб голова адміністрації скликав комісію техногенного напрямку. Скликали. І починається процес. Наскільки мені відомо, така ж комісія буде в понеділок засідати, будуть приймати рішення.

Ситуацію в Житомирській області прокоментувала і голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Ми чули, що понад місяць триває ця ситуація. Чи можна вже говорити про якісь збитки?

? Насправді ці збитки можна обрахувати, зрозумівши ступінь забруднення, зробивши повністю всі аналізи. Але для мене дуже підозрілим є отруєння і забруднення саме в цьому містечку, тому що саме в цьому містечку знаходиться підприємство з утилізації непридатних пестицидів. І для мене є дуже важливим чистота експерименту, чистота проб води. І Всеукраїнська екологічна ліга в понеділок направляє туди незалежних лаборантів, щоб робити пробу води, щоб визначити, що ж все-таки призвело до загибелі риби і до такого катастрофічного забрудненні ріки. Тому що в Києві кілька разів був замор риби на річці Коник. І з’ясувалось, що на прибережній смузі цієї річки було підприємство, яке промивало пестицидні бочки, тару і зливало залишки в річку, що призводило до отруєння води.

Скільки потрібно часу на аналіз води?

? Екологічна інспекція вже не раз говорила, а потім ще міністерство екології додало, що нема ніякого забруднення. Вони просто не перевіряють відповідні інгредієнти, які ми шукаємо. Якщо взяти жорсткість води, біологічне забруднення, то це не весь перелік. В Україні 26 показників перевіряють, в Європі 116 перевіряють різних показників. Тому перевірка екологічної інспекції – не факт, що ми дізнаємось, що там відбулось. Але ми говоримо про забруднення, воно може бути довготривалим, і, звичайно, воно повториться. Це забруднення спуститься вниз по течії, розбавиться водою і буде отруєна значно більша територія.

Якщо це біоємне забруднення, треба встановити джерело, що спричиняє забруднення. Якщо це біологічного походження, це одні наслідки, а якщо хімічного, токсичного характеру джерело викидів забруднення, то це значно серйозніші наслідки не тільки для довкілля, але й для здоров’я людей можуть бути.

Місцеві екологи кажуть, що одночасно річку можуть забруднювати кілька підприємств. Як ви вважаєте, це може бути?

? Безперечно, скидають кілька підприємств - і всі це знають. Але ж вони і до цього скидали. І не було такого катастрофічного наслідку. Значить, відбувся залповий викид отруйних речовин. І, скоріше всього, це було хімічне походження, тому що не може при такій холодній температурі біологічне забруднення спричинити загибель риби. Зменшення рівня кисню не відбувається в такий холодний період. В теплий – так, а зараз ні. Тому треба шукати джерело забруднення, пройтись по всій течії, встановити всі очевидні і таємні зливи в воду, можливо, там є труба. Все це треба дослідити і зробити ретельний, комплексний і дуже розширений аналіз води.

Читати повністю: http://newsradio.com.ua/2016_04_16/Zabrudnennja-r-chok-u-ZHitomirsk-j-oblast-zagroza-zdorovju-ljudej-ekspert-4689/
Відео відкритої групи: https://vk.com/mistobaranivka

 

Друк E-mail