Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Боротьба за чистоту річок Случ та Хомора триває

Вже котрий рік поспіль жителі басейну річки Случ потерпають від екологічної катастрофи. Екологічною інспекцією було встановлено, що забруднення йде з території Хмельницької області.

У Хоморі вимерла уся риба, раки, а дно вкрилося шаром клейкої драглистої речовини. Жителі скаржаться, що з настанням тепла сморід від річки збільшився. Неприємний запах з’явився також і у води, яку споживають люди з криниць. Крім того, жителі Понінки скаржаться, що їм дошкуляють викиди в атмосферу місцевої паперово-картонної фабрики, бо все покрите сажею і у людей постійно першить у горлі.

До Баранівського міського голови Анатолія Душка у кінці лютого звернувся активіст із смт. Миропіль Андрій Дашковець. Він розповів про ситуацію, що склалася та попросив допомоги. У міській раді відразу ж почали вживати заходи задля вирішення питання забруднення річок. Було проведено засідання круглого столу на тему: «Геоекологічна ситуація басейну річки Случ», направлено листи-звернення до Кабінету Міністрів України, у Верховну Раду України та для в. о. міністра екології та природних ресурсів України Воронської Г. О., сформовано ініціативну міжрегіональну групу «Патріоти - за чистий Случ». Активно діяли й активісти Понінки (мітинги, віче, ставили палатки). Усе це надало цій проблемі суспільного резонансу, привернуло увагу ЗМІ, що в свою чергу примусило місцеву владу та керівництво паперової фабрики почати вживати активні заходи щодо недопущення забруднення річки й надалі.

Ще одним кроком до покращення ситуації стало засідання міжрегіональної ініціативної групи «Патріоти – за чистий Случ» 12 квітня 2016 року в приміщенні Понінківського будинку культури.

На засіданні свою думку та пропозиції щодо вирішення піднятої проблеми мали змогу висловити члени групи «Патріоти – за чистий Случ», директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», голова Полонської РДА, керівництво Полонської та Понінківської об’єднаних громад, активісти та небайдужі жителі селища. Група «Патріоти – за чистий Случ» запросила на своє перше зібрання ЗМІ.

Баранівський міський голова, голова міжрегіональної ініціативної групи Анатолій Душко на початку засідання поінформував присутніх про катастрофічну ситуацію, яка склалася внаслідок викиду нечистот у басейн річки. Він наголосив, що потрібно всім разом прийняти рішення для недопущення в подальшому забруднення навколишнього середовища, зокрема, басейну річки Случ та визначити подальші дії для ліквідації екологічної катастрофи.

Усі виступаючі схилялися до думки, що картонно-паперова фабрика має працювати, адже вона створила робочі місця, наповнює бюджет, але її керівництво повинне дбати про екологію.

Голова Полонської РДА Олександр Нагурний повідомив, що очисні споруди у м. Полонне не діють. На даний час проводяться роботи і до 25 травня очисні споруди запрацюють у повну силу. Олександр Нагурний запропонував після цієї дати в присутності активістів та членів групи «Патріоти – за чистий Случ» взяти проби та перевірити якість води на виході з очисних споруд.

Громадський діяч з Новограда-Волинського Сергій Руденко запропонував робити аналізи за кордоном, бо в Україні існує високий рівень корумпованості. Є громадські та волонтерські організації, які готові допомогти в цьому.

Директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Сергій Коренєв поінформував присутніх про те, що розроблено план дій щодо усунення недоліків до 1 червня. Він сказав, що готовий кожного місяця запрошувати активістів на підприємство, на очисні споруди, щоб було видно позитивні кроки, які здійснюються.

Міжрегіональна ініціативна група «Патріоти – за чистий Случ» вирішила:
1. Заслухану інформацію взяти до відома.
2. Включити до складу міжрегіональної ініціативної групи «Патріоти – за чистий Случ!» голову Полонської РДА  Нагурного О. О та голову постійної комісії з питань містобудування, будівництва,  земельних відносин та охорони навколишнього середовища смт. Понінка Дудника Д. А.
3. У кінці травня, на початку червня 2016 року спільно провести обстеження очисних споруд м. Полонне, смт. Понінка та відібрати зразки річкової води з річки Случ в напрямку від м. Полонне до м. Баранівка.
4. За підсумками в червні місяці поточного року провести чергове засідання міжрегіональної ініціативної групи «Патріоти – за чистий Случ!»

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/__news2016/1089

Друк E-mail