Зупинити камінь недбалості задля руху вперед

Опубліковано у Новини

25 січня 2017 року міський голова Анатолій Олександрович Душко, розуміючи важливість залучення додаткових коштів для впровадження проектів розвитку території Баранівської міської обєднаної територіальної громади, здійснив робочий візит до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Під час розмови директор департаменту Надія Леонідівна Бондарчук пояснила, що фінансові ресурси Державного фонду регіонального розвитку - мотиваційний інструмент, яким держава, формуючи свою політику, підтримує створення ЦНАПів, впровадження заходів з енергоефективності, розбудову інфраструктури тощо. У 2017 році запланований обсяг фінансування з ДФРР становить 3,5 млрд. грн. та виділяється за умови співфінансування з місцевих бюджетів 10% загальної вартості проектів. Надія Леонідівна вважає, що перевагу в конкурсному відборі матимуть ті проекти, які в перспективі принесуть прибуток до місцевих бюджетів, адже це сприятиме розвитку територіальних громад в цілому. На її думку, сьогодні актуальним є відкриття сучасних Центрів надання адміністративних послуг. Керівник департаменту наголосила, що важливою умовою існування таких закладів є комунальна власність. Це має бути комунальне підприємство, що в перспективі надаватиме як безоплатні, так і платні послуги. ЦНАП повинен бути розташований у просторому приміщенні, яке знаходиться у зручному для населення місці. Тут же варто розмістити і реєстраційні служби (реєстрація юридичних осіб, місця проживання фізичних осіб, речових прав тощо). Основною умовою проектів, які будуть фінансуватися за результатами конкурсного відбору, є перспектива розвитку.

Зробивши аналіз будівель, які розташовані на території м. Баранівка та перебувають у комунальній власності, ми прийшли до висновку, що найкращим для розташування Центру надання адміністративних послуг є нежитлове приміщення кінотеатру. Здійснивши його капітальний ремонт, громада отримає якісні та швидкі послуги для населення, зручність (приміщення розташоване біля автовокзалу) та новий сучасний дизайн будівлі, що прикрасить центр міста. Крім того, у вільних кімнатах можна буде розташувати, наприклад, молодіжний центр.
Баранівська районна рада зволікає з прийняттям рішення щодо передачі нежитлового приміщення кінотеатру для Баранівської міської об’єднаної територіальної громади. Час спливає дуже швидко і кожен день важливий, адже в короткі терміни потрібно розробити проект та подати його на конкурсний відбір до Державного фонду регіонального розвитку. Коштом міського бюджету такий проект реалізувати неможливо, а завдяки державній субвенції цілком реально. Тож надіємось на мудрість районного керівництва, яке попри все прийме рішення та передасть вищезазначене приміщення Баранівській громаді. Усі ми знаємо, що впродовж останніх років бувший кінотеатр знаходиться в жахливому стані, хоча й здається частинами в оренду для приватних осіб.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України міський голова мав нагоду поспілкуватися із заступником міністра Левом Парцхаладзе, який розповів про втілений у життя капітальний ремонт опорної школи в с. Путрівка та наголосив на важливості впровадження саме таких проектів, показавши короткометражний фільм про сільську школу, яка відрізняється від інших сучасним яскравим дизайном. «Подивіться які щасливі учні та добрі вчителі в школі», - зауважив заступник міністра.
Баранівська міська рада планує розробити проект, основою якого буде капітальний ремонт Баранівської гімназії, як опорної школи. Буде замінено котли на такі, що працюють на альтернативному виді палива, проведено термосанацію приміщення та зроблено внутрішній сучасний ремонт для того, щоб батьки із великим задоволенням відправляли своїх дітей до теплої, оновленої школи здобувати знання. На шляху розробки даного проекту міська рада також зіткнулася з проблемами. Виявилося, що в гімназії відсутній технічний паспорт БТІ та правовстановлюючі документи як на землю, так і на приміщення. І знову мимоволі виникає риторичне запитання: «Чим займалося районне керівництво?» Тепер міська рада має виділити певні кошти (15 тис. грн.), щоб виготовити вищезазначені документи.

На початку діяльності Баранівської міської ради з розширеними повноваженнями ОТГ, потрібно довести громаді усіх тих сіл та селища, які приєдналися до міста, що в результаті ефективного управління можливий розвиток їхніх територій. Тому керівництво Баранівської міської ради та міський голова, зокрема, вживає всіх заходів, щоб зрушити камінь недбалості для можливості руху вперед. У пошуках допомоги Анатолій Душко відвідав Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GIZ), пріоритетними напрямками співпраці якого є: демократія, громадянське суспільство, державне управління, регіональний розвиток та децентралізація, енергетика, сталий економічний розвиток.

Під час розмови з німецьким представником Рікардо Кюлхємом міський голова обговорив недостатність міського бюджету малих міст та ОТГ для повноцінного розвитку громади, а також потребу Баранівської міської ОТГ в розробці Плану сталого енергетичного розвитку з подальшим впровадженням енергозберігаючих проектів. Представник GIZ подякував Анатолію Душку за змістовну розповідь і наголосив, що у 2017 році їхня діяльність буде спрямована саме на такі невеличкі містечка, як Баранівка. Рікардо Кюлхєм запевнив, що вони підшукають експерта, що розробить нам План сталого енергетичного розвитку.

Цього ж дня Анатолій Душко зустрівся з народним депутатом України, заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталієм Купрієм. Анатолій Олександрович попросив Віталія Миколайовича про допомогу у внесенні змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо складання протоколів про адміністративне правопорушення та встановлення виду адміністративного стягнення. На зустрічі також обговорили проблемні питання, які виникли в процесі отримання геолого-економічної оцінки КП «Баранівка міськводоканал» для продовження законного видобутку піску. Підприємство через низьку платоспроможність та відсутність прибутків не може виділити велику суму коштів (близько 500 тис. грн.) для проведення геолого-економічної оцінки. Віталій Купрій домовився про зустріч керівника КП «Баранівка міськводоканал» з представниками Державної служби геології та надр України. Крім того, народний депутат України зауважив, що завжди готовий допомогти Баранівській міській раді в міру своїх можливостей.

Багато перепон постає на шляху розвитку новоствореної Баранівської міської об’єднаної територіальної громади, але ми шукатимемо шляхи вирішення проблемних питань і обов’язково досягнемо успіху.  

Відео 

Друк