Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Знову експерименти над Случчю

До Баранівської міської ради надійшла інформація від небайдужих людей про те, що повністю зупинено роботу ВАТ «Миропільська паперова фабрика». Працівники розраховані. Підприємство повністю знеструмлене, в тому числі й очисні споруди, які мали б також очищати і каналізаційні стоки селища, де проживає близько 4 тис. населення. Ймовірно, нечистоти вже потрапили у річку Случ, або ж потраплять туди найближчим часом.

Пам’ятаючи те екологічне лихо, яке виникло в басейні р. Случ за результатами діяльності підприємств Хмельниччини, керівництво Баранівської міської ради вирішило поїхати в селище та дізнатися, що ж там відбувається. Тож, 23 січня делегація міської ради на чолі з депутатом обласної ради, першим заступником Баранівського міського голови Наталією Кокітко побувала у Мирополі.

Ситуація, що склалася довкола очисних споруд, виявилася дуже непростою та загрозливою для екологічної безпеки річки Случ і людей, що проживають у населених пунктах, розміщених вниз по течії.

Члени делегації дізналися, що у грудні 2016 року Романівським РЕМ припинено електропостачання як приміщень фабрики так і КНС та очисних споруд, які приймають стоки від населення. У зв’язку із цим нечистоти через перелив у КНС, що знаходиться на території фабрики потрапляють у річку Случ. Про даний факт свідчать і характерні запахи на березі річки.

Миропільським селищним головою Валерієм Петровичем Гиндичем направлено листи у державні структури та отримано протокол засідання комісії з ТЕБ і НС Романівської РДА, у якому Миропільській громаді пропонується прийняти у власність комплекс очисних споруд, що належать ВАТ «Миропільська паперова фабрика». У будь-якої людини, яка ознайомиться з даним протоколом мимоволі виникають риторичні питання:
1.Хто має прийняти рішення про надання згоди на передачу приватного майна у власність громади, коли на даний час навіть невідомі його власники???
2.Яким чином голова громади має усунути виникнення надзвичайної ситуації об’єктового характеру за рахунок коштів Миропільської громади та відновлення роботи очисних споруд в смт.Миропіль, заключивши угоду із постачальником електроенергії???
Однак,  однією з умов заключення угоди на постачання електроенергії є наявність документів на право власності на майно об’єкта (таких документів у голови ОТГ немає, та й бути не може, адже очисні споруди є невід’ємною частиною технологічного процесу фабрики і є власністю ВАТ «Миропільська паперова фабрика»).
Вихід з даної ситуації повинен бути знайдений на рівні вищого керівництва. Перш за все потрібно знайти того власника, який уповноважений приймати рішення про відчуження частини майна (КНС та очисних споруд) ВАТ «Миропільська паперова фабрика» та передачі їх у власність громади чи комунального підприємства. Лише тоді можна буде виконати рішення комісії ТЕБ і НС.

На даний час ситуація зайшла у глухий кут і на порозі екологічної катастрофи опинилися усі населені пункти, що знаходяться вниз по течії ріки Случ. Усе стане набагато помітніше і відчутніше, коли прийде потепління. Тож закликаємо усіх тих, від кого залежить вирішення даної проблеми втрутитись та запобігти екологічному лиху.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/___news2017/1579






 

Друк E-mail