Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Івана Купала відсвяткували у Баранівці

Купальська ніч… Загадкова і таємнича, сакральна і міфічна… Кажуть, що цієї ночі з рік, озер та ставків виходять водяники й русалки, а вода набуває живильних, магічних властивостей, тому здатна наділити людину силою та здоров’ям на весь рік.

Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями, адже з далекої давнини збереглися в українського народу купальські звичаї. Попри неочікуваний літній дощ 6 липня у міському парку жителі та гості Баранівки відзначили це найколоритніше свято.

Працівники та вихованці міського Будинку культури ім. А. Пашкевича підготували для громади театралізоване дійство з Нептуном, русалками, відьмами, чортами та ін. Присутні аплодували та підспівували виконавцям пісенних номерів концертної програми.

Організатори провели ігри, конкурси, а учасників нагородили призами.

На святі працювала польова кухня. Усі бажаючі скуштували куліш та гречану кашу, яку їм люб’язно пропонували працівники міської ради. Того дня дітлахи веселилися на атракціонах, працювала виїзна торгівля.

У те, що особливою магічною силою в свято Івана Купала володіють польові трави і квіти вірили наші предки. Баранівські дівчата сплели з різнотрав’я та квітів купальські віночки. Глядачі вирішили, що перше місце у конкурсі на найкращий віночок розділили Луговська Владислава та Губерт Лілія, а друге – у Чечет Марії. У сакральну ніч наші дівчата гадали за допомогою вінків, сплетених з пахучих польових квітів й опущених на воду: якщо вінок плавно пливе, то «красну» дівчину чекає гарна доля.

За народним повір’ям, у Іванів день водна стихія може «дружити» з вогнем, а їх союз вважається природною силою. Саме тому в ніч на Купала на березі озера розпалили вогнище, яке зібрало усіх навколо себе, зігріваючи теплом.

Баранівська міська рада дякує усім, хто взяв участь у підготовці та проведенні вже традиційного для Баранівки Купальського свята.

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/__news2016/1287

Друк E-mail