Санаторно-куротне лікування учасників АТО

Опубліковано у Інформаційні матеріали з питань соцзахисту

З метою покращення якості санаторно-курортних послуг та прискорення процедури оформлення путівок Кабінетом Міністрів України внесено ряд зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням. Відтепер учасник АТО має можливість самостійно обрати заклад санаторно-курортного лікування залежно від власних вподобань та пріоритетів.

Згідно постанови КМУ від 31 березня 2015 року № 200 для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Щоб стати на облік необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення УБД, копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

У березні 2017 року були затверджені зміни в Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками УБД та інвалідів війни. Згідно Постанови КМУ №110 від 1 березня 2017 року учасники АТО отримали право вибирати заклад санаторно-курортного лікування самостійно. Якщо обраний заклад відповідає вимогам, встановленим постановою та готовий прийняти учасника АТО, то між органом соціального захисту населення, особою та санаторно-курортним закладом укладається тристороння угода про отримання путівки та надання лікування. Дізнатися про санаторії, до яких надаються путівки можна звернувшись до органу соціального захисту населення.  Термін перебування в санаторії складає 18-21 день. У базову вартість путівки, яку покриває держава, входить перелік послуг, затверджений наказом Мінсоцполітики. На сьогодні Мінсоцполітики розробляється перелік базових послуг, які мають надаватися санаторно- курортними закладами. В путівку має бути включене проживання, триразове харчування, лікувально-діагностичні процедури. Перелік послуг може різнитися залежно від санаторію та профілю захворювання. За бажанням особи, їй можуть надаватися додаткові послуги за умови оплати санаторно-курортному закладу вартості наданих послуг за рахунок власних коштів. Після закінчення санаторно-курортного лікування, при виписці з санаторію потрібно не забути отримати талон від путівки. Цей документ передається до органу соціального захисту населення і є підтвердженням отримання послуг, що є необхідним для проведення розрахунку з санаторієм.

Друк