Сьогодні - День пам'яті жертв голодомору

Опубліковано у Архів новин

В останню суботу листопада в Україні вшановують пам'ять жертв голодомору, штучно організованого радянською владою. У пік голоду в Україні щохвилини вмирало 17 людей, 1 тисяча – кожну години, майже 25 тисяч – щодня.

Конфіскацію продовольства комуністичний режим застосував, як зброю масового знищення населення.
За оцінками дослідників, втрати від голоду становили від 7 до 10 млн. осіб, понад третина них - діти.

Голодомор в Україні спричинив глибокі наслідки. І саме тому ми повинні повною мірою врахувати всі ці наслідки і добитися істини та правди, а також виявити його причини.

«Машина радянського керівництва» спалила не лише життя мільйонів українських людей, але знищила і ненароджених ними.
Українські люди, які не знали слова геноцид, стали його жертвами, "власною страшною долею шлють нам пересторогу крізь плин віків".

Люди не спроможні щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об'єктивну оцінку, а також винести з того уроки і запобігти поверненню гірких і драматичних сторінок історії. Всебічні, правдиві знання допоможуть уникнути подібних катастроф у майбутньому. Головне - не допустити цього у теперішньому суспільстві. Це стане найбільшим вшануванням пам'яті жертв страшної трагедії.

Цьогоріч День пам'яті жертв голодомору припадає на 26 листопада. Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні.

Вшанування пам'яті жертв Голодомору відбувається не тільки в Україні, а й в усьому світі. У Лісабоні 26 листопада на площі Dom Pedro IV (Rossio) пройде акція "Мирна хода" – відбудеться мітинг-реквієм та подальша процесія до церкви Santo Antonio.

Друк