Тернистий шлях до об’єднання Баранівської територіальної громади

Опубліковано у Архів новин

Я, міський голова Душко А.О.,  отримавши перемогу на місцевих виборах, очоливши міську раду, мав би просто виконувати свої посадові обов’язки. Однак «просто» я не вмію. Щодня я вболіваю за громаду мого міста, щодня я прагну зробити принаймні щось, щоб покращити життя кожного пересічного громадянина.

Розуміючи, що всі кошти (державного бюджету, іноземних організацій) спрямовуються в громади, які завдяки реформі децентралізації об’єднали власні території та створили одну об’єднану територіальну громаду, прийняв рішення розпочати процес об’єднання суміжних територіальних громад в Баранівську територіальну громаду. Адже, тільки сильна/спроможна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми забезпечить гідний рівень життя населення, обере пріоритети розвитку і фінансуватиме освіту, охорону правопорядку, медицину, дороги та інші напрямки, які люди вважатимуть важливими.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», я своїм розпорядженням від 04.04.2016 року ініціював добровільне об’єднання територіальних громад в Баранівську територіальну громаду з центром у місті Баранівка. 14.04.2016 р. Баранівська міська рада прийняла рішення, яким підтримала ініціативу міського голови та надала згоду на зазначений вище процес. Після отримання пропозиції щодо добровільного об’єднання територіальних громад, сільські, селищні голови суміжних громад забезпечили та організували громадські обговорення відповідних територіальних громад, учасники яких одноголосно підтримали пропозицію міського голови Душка А.О. Також після завершення громадських обговорень, відповідні сільські, селищні ради прийняли рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад в Баранівську територіальну громаду з центром у місті Баранівка та делегували своїх представників до спільної робочої групи. 23.05.2016 року відбулося засідання спільної робочої групи, за результатами якого підготовлено проекти рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад. 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», утворення спільної робочої групи є початком процедури добровільного об’єднання територіальних громад. 

В процесі об’єднання до Баранівської територіальної громади виявила бажання приєднатися Кам’янобрідська громада, як пояснив в усному порядку голова Кам’янобрідської селищної ради. Однак, ще в 2015 році Житомирською обласною державною адміністрацією спільно з Житомирською обласною радою розроблено та затверджено Перспективний план формування територій громад Житомирської області, відповідно до якого: територіальні громади смт. Кам’яний Брід повинні увійти до складу Довбиської територіальної громади з центром у селищі Довбиш. Саме з цієї причини посадові особи Баранівської міської ради неодноразово пропонували голові Кам’янобрідської селищної ради провести громадське обговорення, в ході якого зібрати підписи мешканців смт. Кам’яний Брід, з метою визначення до складу якої саме територіальної громади вони бажають увійти: чи до складу  Баранівської територіальної громади з центром у місті Баранівка, чи до складу Довбишської територіальної громади з центром у селищі Довбиш. Також  селищному голові Костінському В.А. запропонували в термін до 20.04.2016 року ініціювати проведення сесії селищної ради з метою прийняття відповідного рішення за результатами зазначеного громадського обговорення.  Вказаний термін було встановлено не на власний розсуд, а з врахуванням недопущення пропуску граничних строків покрокового процесу добровільного об’єднання територіальних громад, встановлених імперативними нормами Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». На жаль, з невідомих нам причин, голова  Кам’янобрідської селищної ради дане прохання проігнорував.

Крім цього, повідомляємо, що до 31.05.2016 року на адресу Баранівської міської ради та її виконавчих органів, не надходила пропозиція (ініціатива) від голови Кам’янобрідської селищної ради та громадян (мешканців) селища Кам’яний Брід щодо добровільного об’єднання їхньої територіальної громадив Баранівську територіальну громаду з центром у місті Баранівка.     

Лише 31.05.2016 року на адресу Баранівської міської ради надійшло, до речі, без супровідного листа, рішення Кам’янобрідської селищної ради від 30.05.2016р. № 49 про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад смт. Кам’яний Брід, сіл Тартак, Жовте, Червонодвірка, Дібрівка в Баранівську територіальну громаду з центром у місті Баранівка. Однак, дане рішення не могло бути прийняте до уваги, так як вже всі рішення сільських, селищних рад а також рішення Баранівської міської ради, пройшли початкову стадію без включення Кам’янобрідської громади до складу громад, що об’єднуються. Щоб не гальмувати процес об’єднання Баранівської територіальної громади депутати міської ради 01.06.2016 року прийняли рішення «Про схвалення проекту рішення про добровільне об’єднання територіальних громад».

Дані рішення були надіслані в Житомирську обласну державну адміністрацію та Житомирську обласну раду для розгляду та надання відповідних висновків.

Отримавши певні зауваження до текстової частини рішень міської, селищної та сільських рад, негайно були скликані позачергові сесії, на яких розглянуто питання щодо внесення змін до відповідних рішень. Сьогодні вже усі удосконалені документи передані на розгляд в Житомирську обласну раду. Саме на сесії обласної ради 21.07.2016 року вирішиться доля майбутньої Баранівської територіальної громади до якої увійдуть села Смолдирів, Іванівка, Смолка - Смолдирівської сільської ради; села Суємці, Володимирівка - Суємецької сільської ради; села Зеремля, Середня,  Вишнівка - Зеремлянської сільської ради; села Йосипівка, Табори - Йосипівської сільської ради; села Жари, Деревищина - Жарівської сільської ради; села Кашперівка, Озерянка, Гриньки - Кашперівської сільської ради; села  Рогачів, Острожок,  Рудня  Млини - Рогачівської сільської ради; села  Рогачів, Острожок,  Рудня, Млини - Рогачівської сільської ради; села  Вірля, Климентіївка - Вірлянської сільської ради; села Марківка,  Стара Гута Глибочок - Марківської сільської ради; села Ялишів, Явне, Лісове - Ялишівської сільської ради; села Берестівка, Мирославль, Ситисько, Зрубок - Берестівської сільської ради; смт.  Полянка, село  Будисько -Полянківської селищної  ради.

Дивно, що районне керівництво не надало жодної методичної допомоги на шляху до створення та розроблення документів щодо об’єднання, до того ж всіляко намагалося пригальмувати даний процес шляхом постійного втручання в процедуру об’єднання: то пропонували створити одну територіальну громаду разом з територіальними громадами смт. Довбиш та смт. Мар’янівка (знаючи, що дані громади мають намір створити свою окрему громаду), то надсилали листи з проханням відправити пропозицію про об’єднання для територіальної громади смт. Першотравенськ, котра також немала і немає наміру об’єднуватися в Баранівcьку територіальну громаду, та для територіальної громади смт. Кам’яний Брід, котра згідно перспективного плану входить до іншої громади та вчасно не провела громадське обговорення по даному питанню). Дуже шкода, що не всі вболівають за добробут громади, а в першу чергу лобіюють власні інтереси та амбіції.

Досвід розвинутих країн демонструє, що основною передумовою успішного розвитку громад є об’єднання територій та ресурсів. Разом і батька легше бити! Пам’ятаєте це мудре українське прислів’я? Така громада відповідатиме новим вимогам, одержуватиме значно більші ресурси та повноваження. На рівні потужної громади вирішуватимуться питання місцевого економічного розвитку, планування розвитку територій, утримання місцевої інфраструктури, забудови, благоустрою території, соціальної допомоги, культури, первинної охорони здоров’я, середньої, дошкільної та позашкільної освіти, муніципальної міліції, пасажирських перевезень на території громади, житлово-комунальних послуг, утримання об’єктів комунальної власності. А передача ресурсів, повноважень та відповідальності на базовий рівень – це і є децентралізація. Головні принципи децентралізації – справедливість, доцільність та відповідальність. Це те, що зараз дуже потрібно нашій державі. Саме тому я, міський голова Душко А.О., свідомо йду на нові вибори, бо майбутнє громади для мене вище власних амбіцій.

Анатолій Душко, Баранівський міський голова




Друк