Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

19 травня - День української вишиванки

День вишиванки -  це свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг.

На сьогоднішній день багато дизайнерів використовують українські візерунки вишиванок у своїх колекціях. В останніх показах вишиванка відмінно виглядає і в сучасному міському костюмі, і з джинсами. Дизайнери вкотре доводять, що вишиванка – прекрасний вибір і для офісу, і для прогулянки. У світі оцінили зручність, універсальність і красу сорочок, суконь, костюмів, футболок з традиційним українським візерунком.

У третій четвер травня свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку - одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Друк E-mail