Офіційний сайт Баранівської міської об'єднаної територіальної громади знаходиться за адресою http://www.otg.mrada-baranivka.gov.ua

 

 

 

Фестиваль млинця у Баранівці

Масниця вважається одним із найвеселіших свят у році. Триває сім днів, упродовж яких люди веселяться, влаштовують гуляння, ходять у гості і їдять млинці. Масляний тиждень - це народне свято прощання з зимою та зустрічі весни.

На столі в масляний тиждень має бути достаток. Потрібно спробувати все і як можна більше. Головне блюдо масляного тижня – млинці. Їх готують з будь-якого борошна і з будь-якою начинкою. Вершкове масло, ікра, варення, мед, сир, гриби – це лише мала частина того, що можна подати до млинців.

За ініціативи Анатолія Душка у Баранівській міській раді було прийнято рішення в остранній день масляного тижня провести Фестиваль млинця. Тож у неділю, 13 березня, на майданчику міського Будинку культури ім. А. Пашкевича зібралися жителі та гості міста, щоб провести зиму та зустріти весну.

Баранівський міський голова А. О. Душко привітав присутніх зі святом та висловив надію на те, що у майбутньому Фестиваль млинця стане міжнародним, адже було записано звернення до жителів польського міста-партнера Лукув з запрошенням відвідати проводи зими та зустріч весни у наступному році.  

Найочікуванішим моментом свята був звичайно ж майстер-клас по випіканню млинців від мера міста. Найперші смаколики, виготовлені власноруч, Анатолій Олександрович презентував дітлахам, які зі сцени декламували вірші та співали пісеньки про весну. Решта його кулінарних виробів дісталася мешканцям міста.

На святі можна було поласувати найрізноманітнішими млинцями з соленими та солодкими начинками, приправленими сметаною, джемом, шоколадом та іншими смаколиками.

У конкурсі на найсмачніший, найкращий млинець перемогу здобула Районна рада ветеранів, ІІ місце – Першотравенський дитячий садочок, ІІІ – Полянківська селищна рада. Переможці отримали грамоти, медалі, грошові премії (500, 300 і 200 грн.) та цукерки від Баранівського міського голови Анатолія Душка. Решта учасників також не залишилася з порожніми руками. Їм дісталися заохочувальні солодкі призи.    

Під час святкування майстри декоративно-прикладного мистецтва, які експонували свої роботи на виставці «Весняний вернісаж», провели майстер класи з рукоділля.

Того дня на сцені розгорнулося театралізоване дійство «Проводи зими, зустріч весни», відбулася концертно-розважальна програма за участі аматорів  міста та району. Усі бажаючі мали змогу покуштувати солдатську кашу, випити гарячого чаю, придбати роботи майстрів декоративно-прикладного мистецтва, взяти участь у іграх, конкурсах, козацьких забавах. До народних гулянь було виготовлено ростову ляльку – величезне опудало Масниці, яке, як символ минулої зими, спалили під час святкування.

Баранівська міська рада висловлює щиру вдячність за допомогу в організації свята Районній раді ветеранів, Полянківській селищній раді, Баранівському, Першортавенському та Глибочанському дошкільним навчальним закладам, Віктору Пулковському („Шинок під дубом”), Володимиру Бурковському („Піца-сіті”),  народному фольклорному колективу «Льонок» з с. Смолдирів, Баранівському міському Будинку творчості, аматорському колективу „Поляночка” з с. Полянка, творчому колективу з с. Марківка, ансамблю народної музики „Жарт” школи мистецтв, Баранівському міському Будинку культури ім. А.Пашкевича та майстрам декоративно-прикладного мистецтва чиї роботи експонувалися на виставці «Весняний вернісаж».

Весела Масниця – яскраве і галасливе свято, взяти участь у якому хоча б раз у житті має кожна людина. Так що до зустрічі на Фестивалі млинця в наступному році!

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/__news2016/1023/

Друк E-mail