Засідання круглого столу на тему: «Геоекологічна ситуація басейну річки Случ»

Опубліковано у Архів новин

У зв’язку із катастрофічною ситуацією, яка сталася на річці Случ унаслідок викиду шкідливих речовин Понінківською картонно-паперовою фабрикою та ПАТ «Миропільська паперова фабрика» за ініціативи Баранівського міського голови Душка А. О. в приміщенні міського Будинку культури ім. А. Пашкевича 10 березня 2016 року відбулося  засідання круглого столу на тему: «Геоекологічна ситуація басейну річки Случ».

На засідання прибули представники районних, міських, селищних, сільських рад, об’єднаних територіальних громад, Баранівської райдержадміністрації, держсанепідслужби, управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації, депутати усіх місцевих рівнів, члени громадських організацій, політичних партій, активісти, представники преси та небайдужі мешканці міста.

На порядок денний було винесено такі питання: висвітлення ситуації, що склалася на р. Случ; вплив екологічного стану на здоров’я населення; державний контроль за екологічною ситуацією; безпечне дитинство на річці Случ; створення ініціативної міжрегіональної групи «Патріоти - за чисту Случ»; підготовка петиції до органів державної влади з відповідними вимогами.

Розпочав роботу зібрання Баранівський міський голова. Анатолій Душко сказав, що йому зателефонував житель смт. Миропіль, який розповів про ситуацію, що склалася та попросив допомоги. У Баранівській міській раді була проведена робота по вивченню даної проблеми та прийнято рішення провести засідання круглого столу на тему: «Геоекологічна ситуація басейну річки Случ», метою якого буде визначення подальших дій для запобігання екологічної катастрофи. Активіст Дашковець Андрій Дмитрович, який підняв питання забруднення річок, також взяв участь у даному заході.
 
Анатолій Олександрович відзначив: «Для нас важливо, щоб почули про цю проблему. Сьогодні не суд. У нас немає таких повноважень. Ми хочемо донести до Вас інформацію, яка є. В кінці ми хочемо прийняти ряд звернень до української влади з тим, щоб це питання почало розв’язуватися. Наступний етап – це робота депутатських комісій Рівненської, Хмельницької, Житомирської області, підняття проблеми задля її вирішення на національний рівень. Якщо Вам видно, отут стоять дві банки. Одна банка з осадами – це те, що в річці Хомора, а мутна вода – це те, що виходить та безпосередньо впадає в Хомору з фабрики.»

До уваги присутніх було представлено підготовлену працівниками Баранівської міської ради відеопрезентацію того, що робиться на Понінківській картонно-паперовій фабриці та ПАТ «Миропільська паперова фабрика».

«Ми сьогодні повинні знайти всі разом вирішення цього питання тому, що те майбутнє, яке останеться після нас, вибачте, воно буде хворим,» - сказав Анатолій Ланчук, голова постійної комісії Новоград-Волинської міської ради.

Представник громадськості з Понінки Валерій Демедюк розповів про ситуацію, що склалася в результаті діяльності паперової фабрики та про те, які заходи здійснюються жителями (мітинги, віче, ставили палатки) задля збереження природи.

Представники усіх політичних сил зійшлися на думці, що потрібно провести подібні заходи на Хмельниччині та Рівненщині, піднявши цю проблему на державний рівень, адже лише всі гуртом, об’єднавши зусилля ми зможемо змінити ситуацію та притягнути до відповідальності власників фабрик.

Заступник начальника управління екології та природних ресурсів Житомирської обласної ради Сергій Сіренький зазначив: «Чомусь у Баранівці очисні споруди працюють, а нічим не відрізняється ситуація економічна чи у Мирополі, чи у Понінці, чи у Першотравенську. У Чуднові вони не працюють. Тільки органи місцевого самоврядування можуть навести порядок на Ваших очисних спорудах.»
 
Виступаючи перед зібранням, заступник голови Баранівської райдержадміністрації Оксана Бабінець сказала: «Екологічна інспекція готова констатувати, що у воді виявлено сотні тон невідомої речовини у р. Хомора. Поки що ще невідомої, тому що хімічний аналіз не проведений до кінця. Заплави, мілини забиті желатиноподібними відкладеннями в деяких місцях до одного метра. Річка Хомора практично мертва в межах Житомирської області, екосистема майже вся зруйнована. Річка Случ найбільш забруднена саме в районі с. Марківка. Було встановлено, що забруднення йде з території Хмельницької області. Повний аналіз цієї речовини може зробити лабораторія науково-дослідної установи, яка може бути тільки в Києві.»

Депутати Житомирської обласної ради Наталія Кокітко та Юрій Бовсунівський пообіцяли підняти це питання на засіданні екологічної комісії, на сесії обласної ради, написати звернення до Хмельницької обласної ради та запевнили присутніх, що будуть працювати, щоб запобігти екологічній катастрофі на р. Случ.

Заступник Баранівського міського голови-керуючий справами виконкому Оксана Загорська у своєму виступі зазначила: «Ми сьогодні є правова держава і ми маємо діяти згідно закону. Так, в деяких випадках закони не дієві, але якщо ми будемо стукати у двері – вони відчиняться. Особливо коли ми будемо всі разом. Ми будемо один одного підтримувати і не робити вигляд, що моя хата з краю.»

Присутні скористалися можливістю висловити свою думку, внести пропозиції, прокоментувати попередні виступи та поставити наболілі запитання.

Учасники круглого столу проголосували за те, шоб направити листи-звернення до Кабінету Міністрів України, у Верховну Раду України та для в. о. міністра екології та природних ресурсів України Воронської Г. О. з метою вирішення піднятих на засіданні круглого столу питань. 

Також було прийнято рішення сформувати ініціативну міжрегіональну групу «Патріоти - за чисту Случ», яка в подальшому буде ініціювати та впроваджувати у життя заходи, які запобігатимуть екологічній катастрофі.    

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - http://mrada-baranivka.gov.ua/images/__news2016/1019/

Друк